Blog

B(r)oeken shoppen

Een paar keer per jaar trek ik mijn makkelijkste outfit aan, met schoenen die ik snel aan en uit heb, en trotseer ik de winkelstraten met maar één missie: een nieuwe spijkerbroek scoren. Ik camoufleer mezelf nog net niet met van die groene strepen op mijn wangen, maar ik neem deze klus uiterst serieus. Een goede nieuwe broek kan me op jaarbasis namelijk heel wat kledingcrisissen besparen. Bovendien zorgt een kledingkast vol kleding waar ik blij van word ervoor dat ik niet steeds rondloop in een legging en oversized trui. Niet het eerste de beste exemplaar uit de rekken trekken dus. Dat geldt bij mij trouwens ook voor boeken! Een boekenkast vol leuke boeken zorgt dat ik meer lees. In mijn vorige blog vertelde ik al welke bronnen ik gebruik bij het zoeken naar een boek. Hoe ik weet of ik goud in handen heb, leg ik hieronder uit.

Zomer- en wintercollectie

Ik weet niet of het een ding is, maar ik ben een seizoenslezer. Net zoals ik op een hete zomerdag een korte broek draag, lees ik op warme dagen graag boeken met een zonnig randje. Ik vind het moeilijker om dobberend op mijn luchtbedje in een donkere Scandinavische thriller te duiken, dan in een boek dat De kleine bakkerij aan het strand heet. Ik bedenk me dan ook regelmatig wat het “doel” is van de boeken die ik koop/leen. Gaan ze mee in de reiskoffer naar Griekenland? Of zijn ze bedoeld om bij de open haard te verslinden met een kop thee en een dekentje? 

Het juiste model

Ik weet dat ik in een boyfriend jeans op een aardappel lijk, dus dat soort modellen laat ik liggen. Zo weet ik ook dat sommige genres mijn hart niet bepaald sneller laten kloppen. Ik weet dit omdat ik in het verleden verschillende genres uitprobeerde. Dat doe ik soms nog steeds, als Instagram ontploft over een geweldig fantasy boek of als alle paspoppen ineens dezelfde trend laten zien. Dat doe ik dan wel bewust. Met de ene keer als resultaat dat ik inderdaad niet zo van fantasy houd, en de andere keer dat het aardappelgehalte best meevalt in de bewuste broek. Maar over het algemeen blijf ik bij mijn eigen smaak/stijl. Zo voorkom ik dat mijn kledingkast uitpuilt van trendy kleding waar je na een half jaar niet meer dood in gevonden wilt worden, en mijn boekenkast vol staat met boeken die ik mijn hele leven één keer lees.

De juiste maat

Hoe vaak heb jij je in een maatje minder gepropt omdat die nu eenmaal in de uitverkoop was en je dacht dat dat best zou gaan? Ik beken meteen dat ik hier schuldig aan ben. In een te strakke broek ’s avonds op de bank een zak M&M’s soldaat maken is wel net zo ongemakkelijk als jezelf door een veel te dik boek worstelen. Vroeger dacht ik weleens dat ik mezelf geen echte lezer mocht noemen als ik boeken van 800 pagina’s niet met gemak uitlas. Onzin natuurlijk! Dus pas die broek, controleer of je de knoop dicht krijgt en of je door je knieën kunt zakken. Kijk hoeveel bladzijden het boek heeft en lees een stukje om te zien of de schrijfstijl bij je past. Een broek kan er op de paspop nog zo leuk uit zien, maar als de stof niet lekker meegeeft… Zo kan een dun boek ineens vol piepkleine lettertjes staan. Ondanks dat ik een crazy cat lady ben, koop ik niet graag een kat in de zak, dus ik laat me niet foppen. 

Naar de kassa

Het kost dus even wat moeite, zo’n b(r)oek uitkiezen. Maar als het dan eenmaal zo ver is weet je dat je goud in handen hebt. Wie weet hebben ze die fijne broek wel in meerdere kleuren, is dat leuke boek deel één van een serie of heeft de auteur een enorm oeuvre. Dus ga op zoek naar de gouden pot aan het eind van de regenboog, en vind je perfecte b(r)oek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.