Blog

Tocht door boekenwoud

In mijn vorige blog verklapte ik al waar deze blog over zou gaan: het zoeken van boeken. Ik vertelde ook dat leesplezier volgens Aidan Chambers begint met het aanbod. Er moet een grote verscheidenheid boeken zijn om uit te kiezen, zodat je de kans hebt om wat leuks te vinden. Maar hoe vind je de weg in een woud van boeken? Ga je linksaf bij Roodkapje of steek je de brug over bij Stephen King? Ik neem je graag mee in mijn tocht door het Woud der Boeken: volg het parapluutje alstublieft!

Eerste rechts: Instagram

Instagram is de bron die ik verreweg het meest gebruik. Ik volg niet alleen andere boekenbloggers en “bookstagrammers”, maar ook uitgevers, bibliotheken, boekhandels, auteurs en kanalen van podcasts over lezen. Hierdoor verschijnen er ontzettend veel boeken op mijn tijdlijn. Ze zeggen weleens: ‘never judge a book by it’s cover’, maar ik zeg: uit het raam met die quote! Als het op het zoeken van boeken via Instagram aankomt, laat ik me vooral verleiden door de boekenkaft. In plaats van dat ik naar rechts swipe, maak ik een screenshot van de post als ook de beschrijving en reacties me aanstaan. De voorkant van een boek herken ik namelijk sneller terug in een boekhandel of bibliotheek dan wanneer ik alleen de titel en auteur heb onthouden.

Tweede afslag: bibliotheek en boekhandel

Als ik de boekhandel of bibliotheek binnenwandel heb ik dus al een kleine schat aan potentieeltjes in mijn broekzak. Toch zoek ik niet alleen naar de boeken die ik op Instagram vond. Ik snuffel graag tussen aanbevolen boeken die zowel in de bibliotheek als in de boekhandel vaak zijn uitgestald op tafels die meteen opvallen. Meestal vallen alle boeken op zo’n tafel onder een bepaald genre, maar soms zijn de boeken uitgezocht op een bepaald onderwerp. Vooral in de bibliotheek wisselen deze onderwerpen vaak. Ik loop daarom eerst even een rondje, en kies daarna een onderwerp dat me het meest aanspreekt. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat ik handenvol boeken rondsjouw om daarna tot de conclusie te komen dat ‘verhalen over superblije katjes’ toch beter bij me passen dan ‘verhalen over eenzame verdrietige ouderen’. Je snapt mijn punt. 

Als ik dan een behapbaar stapeltje boeken voor mezelf heb uitgekozen, ga ik ze nog eens zorgvuldig langs. Dat is óf beter voor mijn portemonnee, óf ik voorkom dat ik na drie weken een stapel ongelezen boeken terug inlever bij de bibliotheek. Ik ben kieskeurig, want ik ken mezelf. Boeken waar ik een ‘mwah’ gevoel bij heb, verdwijnen in de krochten van mijn boekenkast om nooit meer teruggevonden te worden. Zonde. Als ik twijfel, raadpleeg ik ter plekke de website Goodreads. Ik let hierbij wel goed op dat ik geen spoilers te lezen krijg!

Driekwart rond op de rotonde: ebooks en luisterboeken

Via de website van de Bibliotheek Midden-Brabant zoek ik regelmatig een ebook of luisterboek op. Ik tik de titels of namen van auteurs in waar ik geïnteresseerd in ben. Je kunt ook gemakkelijk zoeken op genre of thema. Dit is tegelijkertijd een valkuil, omdat boeken uit andere genres dan automatisch niet op je scherm verschijnen. Tijdens mijn rondjes door de boekhandel of bibliotheek word ik weleens verrast door een boek van een genre waar ik normaal weinig uit lees. Dat is lastiger als je online zoekt. Ik klik daarom altijd even rond bij nieuwe of andere uitgelichte boeken. 

Zo, zijn we er allemaal nog? Hopelijk is niemand verloren gelopen in het Woud der Boeken. Mocht dat wel zo zijn, stuur ze dan deze blog en dan vinden ze de weg vast terug! Ik lees in de reacties graag hoe jullie ervoor zorgen dat je door de bladzijdes het boek nog ziet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.