Blog

Lezen kun je leren

De titel van deze blog is natuurlijk een open deur. Dat je deze tekst nu tot je neemt, betekent dat je op een bepaald moment in je leven hebt leren lezen. Maar waar ik op doel in deze blog, is niet lezen als technische vaardigheid. Ik heb het over het aanleren van leesplezier. Steeds vaker hoor ik: ‘Ik zou willen dat ik zo kon genieten van lezen als jij’. Hierdoor lijkt het alsof het een soort gave is. Alsof je nu eenmaal een lezer bent of niet. Uit mijn vorige blog, waarin ik mijn leesleven tot nu toe beschrijf, blijkt dat ik niet altijd een lezer was. Ik heb mezelf het plezier in lezen aangeleerd, en dat kan dus iedereen!

Het aanleren van leesplezier kun je vergelijken met het leren spelen van een instrument. Iemand die gitaar wil leren spelen, koopt een gitaar, gaat op les en oefent er op los. Niemand begint met zijn eerste les met het oefenen van een nummer van Jimi Hendrix of Muse. Zo’n nummer is veel te moeilijk, waardoor er geen bal aan is. Je begint bij de basis zodat je succeservaringen opdoet. Hoe meer je leert, hoe leuker het wordt. Deze stijgende lijn geldt ook voor lezen. Aidan Chambers (schrijver en leesbevorderaar) legt de ontwikkeling van leesplezier uit door middel van drie principes: aanbod, tijd en praten over boeken. 

Het begint met het aanbod. Trek niet meteen Nescio uit de kast als je voorheen nauwelijks een boek aanraakte, maar zoek een tekst die bij je past. Zorg dan ook dat je veel te kiezen hebt. Ga langs de bibliotheek, struin een website af met ebooks of kijk eens in de kast bij een boekenfanaat. Hoe ik zorg dat ik altijd iets leuks te lezen heb… dat lees je in mijn volgende blog!

De tweede voorwaarde is tijd. Niemand zal plezier beleven aan het spelen van een gitaar als die in een hoekje staat te verstoffen. Je moet tijd vrij maken om te spelen. Ik besef dat tijd tegenwoordig schaars is en de verleiding van Netflix altijd op de loer ligt. Toch zijn er verschillende manieren om tijd vrij te maken voor teksten. Zet bijvoorbeeld tijdens de afwas een audioboek op of lees een ebook op je telefoon wanneer je wacht op de bus. Plan desnoods een leesavondje in met een vriend of vriendin, zoals je ook een gitaarles in zou plannen. Let wel, zet niet meteen te hoog in. Als je meteen uren op je gitaar gaat zitten tokkelen krijg je lelijke blaren. Dwing jezelf dus ook niet zo lang te lezen dat je geen letter meer kunt zien.

De laatste voorwaarde die Chambers noemt is het praten over boeken. Leeservaringen delen verhoogt het leesplezier. Deel met elkaar welke teksten je gelezen hebt, of welke boeken je mee hebt genomen uit de bibliotheek. Want wie wordt er niet blij van een daverend applaus van familieleden nadat je Mieke heeft een lammetje hebt getokkeld? Als je denkt dat niemand over jouw leeservaringen wil horen, zoek dan een online omgeving op zoals deze blog. Ik kan je met zekerheid zeggen dat er genoeg boekenwurmen zijn die graag over jouw ervaringen horen.

Een lezer worden vraagt dus om een actieve houding, maar onmogelijk is het niet. Leesplezier kun je zien als een vaardigheid, net als gitaarspelen. Misschien lees jij al volop, en weet je al hoe leuk lezen is. In dat geval nodig ik je uit deze blog door te sturen naar alle boekenbarbaren die je kent. Wie weet maken zij een omslag. Mocht je aan het begin staan van een carrière als boekenwurm, dan wens ik je veel geluk, maar vooral veel plezier! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.