Blog, Recensies

Recensie: In mijn hoofd – Sharon M. Draper

Zoals ik al eerder liet weten won ik een tijdje terug een winactie van Blossom Books en ontving daardoor In mijn hoofd van Sharon M. Draper. Mijn eerste gedachten over het boek heb ik al met jullie gedeeld. Nu ik het helemaal uit heb laat ik graag weten of ik nog steeds zo enthousiast ben als ik in het begin was.

In mijn hoofd – Sharon M. Draper – Uitgeverij Blossom Books – ISBN: 9789463491570

Ik geef jullie eerst even een kleine samenvatting van de inhoud: elfjarige Melody leidt een leven dat anders is dan dat van de meeste elfjarigen. Door haar cerebrale parese zit ze vast in haar eigen hoofd; ze is niet in staat te praten of schrijven. Toch is ze het slimste kind van de school. Door haar fotografische geheugen onthoudt Melody alles, maar ze kan zich niet uiten.

Ik liet jullie in mijn andere blog over dit boek al weten dat het gevoel van frustratie de boventoon voert. Dit wordt gaandeweg alleen maar erger. Net als je denkt dat het leven wat minder hard wordt voor Melody, krijgt ze met meer tegenslagen te maken. En iedere keer gaat het om situaties waar Melody niets aan kan doen. De machteloosheid die mensen met beperkingen soms voelen, komt zo mooi naar voren. Het Dinsey-einde waar ik in mijn vorige blog op hoopte, komt dan ook niet echt. Natuurlijk hoopte ik op al het goeds voor het hoofdpersonage waar ik zo mee te doen had, maar door dit einde blijft het verhaal in je hoofd hangen en maakt het je nog bewuster van de pijnlijke realiteit waar sommige mensen met een beperking als deze mee te maken krijgen.

Vaak zijn het reacties van andere personages die Melody het meest zeer doen. In sommige gevallen vond ik de reacties wat extreem. Zijn er echt mensen die zoiets durven te zeggen tegen iemand met een beperking? Ik denk en hoop het eigenlijk niet, maar misschien ben ik daarin te naïef.

Melody’s manier van omgaan met deze reacties is bewonderenswaardig. Hoewel ze heus haar nukkige periodes heeft, reageert ze nooit onbeschoft of gemeen. Ze houdt de eer aan zichzelf. Ze komt hierdoor, en door haar volwassen taalgebruik, niet over als een elfjarige. Melody is daarentegen erg slim, dus misschien klopt het daardoor weer wel dat ze ouder overkomt dan ze is. Toch vond ik dit ‘volwassen’ gedrag soms wringen. Dit zag ik ook terug in het slot van het verhaal, wat nogal bitterzoet is. Alleen omdat Melody zo volwassen reageert, loopt het nog een beetje goed af. Maar is een elfjarige echt in staat om zo te reageren? Daar zet ik mijn vraagtekens bij.

In mijn hoofd – Sharon M. Draper – Uitgeverij Blossom Books – ISBN: 9789463491570

De andere kindpersonages, zoals klasgenoot Rose, vond ik dan weer erg geloofwaardig. Rose lijkt in eerste instantie verder te kijken dan Melody’s beperkingen, maar wanneer anderen haar aanspreken op haar vriendschap met Melody, wordt ze onzeker. Rose wil Melody bijstaan, maar wil ook haar band met de rest van de klas niet verliezen. Deze conflicterende gevoelens vind ik goed passen bij een kind van haar leeftijd, omdat het voor kinderen vaak van groot belang is om bij de groep te horen.

Wat ik ook erg mooi vond, was dat er ook personages zijn die Melody pijn doen, zonder dat zij daarvan bewust zijn. Als Melody haar moeder hoort huilen omdat ze zich zorgen maakt om de zwangerschap van haar tweede kind, realiseert Melody zich hoe moeilijk het is om een kind op te voeden zoals zij. Ze krijgt last van schuldgevoelens en schaamte. Niet alleen Melody ervaart dus moeilijkheden, maar Melody’s cerebrale parese heeft zijn weerslag op het hele gezin.

Hoewel ik dus soms mijn vragentekens zette bij de geloofwaardigheid van Melody als elfjarige, komt goed naar voren wat voor gevoelens, moeilijkheden en reacties cerebrale parese met zich meebrengt. Niet alleen Melody, maar haar hele omgeving speelt hierin een rol. Het is een boek dat me aan het denken heeft gezet en me niet zomaar loslaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.