Blog, Boek van het moment

Boek van het moment – In mijn Hoofd

Ken je dat? Dat je dan meedoet aan een winactie, maar dat vervolgens een beetje vergeet? Ik wel! Daardoor was de verrassing des te groter toen ik won! Uitgeverij Blossom Books koos mij uit als de gelukkige en ik ontving het boek In mijn hoofd van Sharon M. Draper. Ik ben er zo snel mogelijk in begonnen en ben inmiddels zo’n honderd pagina’s verder. Ik laat jullie graag even weten wat mijn eerste gedachten erover zijn!

In mijn hoofd – Sharon M. Draper – Uitgeverij Blossom Books – ISBN: 9789463491570

Elfjarige Melody leidt een leven dat anders is dan dat van de meeste elfjarigen. Door haar cerebrale parese zit ze vast in haar eigen hoofd; ze is niet in staat te praten of schrijven. Toch is ze het slimste kind van de school. Door haar fotografische geheugen onthoudt Melody alles, zelfs ‘stomme dingen, zoals hoe het voelt als een klont havermout aan mijn verhemelte is blijven plakken.’

Na het lezen van de achterflap, was mijn eerste gedachte: jeetje, wat moet dat frustrerend zijn. Ik kan alvast bevestigen dat het gevoel van frustratie de eerste honderd pagina’s absoluut de boventoon voert. Zo wordt Melody langzaam gek wanneer haar lerares, mevrouw Billups, na zes maanden les gegeven te hebben nog steeds niet verder komt dan het aanbieden van de letter ‘B’. En ook wordt het haar vader niet duidelijk dat Melody zin heeft iets in simpels als een Big Mac (ook een leuke met de letter ‘B’ overigens, mevrouw Billups kom d’r maar in!). Het niet kunnen praten en haar beperkte mobiliteit zorgen ervoor dat Melody geen eigen keuzes kan maken.

Naast gevoelens van frustratie is er ook een schuldgevoel merkbaar bij Melody. Wanneer ze te weten komt dat ze een broertje of zusje zal krijgen, beseft ze maar al te goed dat het zorgen voor een baby én een kind zoals zij niet makkelijk is. Door te zijn wie ze is, maakt ze het haar ouders lastig. Geen enkel kind zou het gevoel moeten hebben iemand tot last te zijn, door simpelweg zichzelf te zijn.

In mijn hoofd – Sharon M. Draper – Uitgeverij Blossom Books – ISBN: 9789463491570

Ik voel nu al zo met Melody mee, dat ik alleen maar kan hopen op een ultiem Disney-einde waarin zelfs de meest onopvallende bijfiguren tijdens de einddans nog even voorbij zweven en smoorverliefd in de armen vallen. Maar dit boek staat nu eenmaal wat dichter bij de realiteit dan dat. Wat goed is, want deze realiteit verdient het dan ook verteld te worden.

Natuurlijk horen jullie van meer van mij zodra ik dit boek uit heb gelezen!

Tot snel!

2 gedachten over “Boek van het moment – In mijn Hoofd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.