Blog, Boekhandels

Op pad: Boekhandel Adr.Heinen

Het is voor de mensen uit het zuiden al even geleden, maar afgelopen herfstvakantie besloten mijn vriend en ik om zo veel mogelijk leuke dingen te ondernemen in onze eigen omgeving. Een van die uitstapjes was naar Den Bosch, want lekker dichtbij, waar we uiteraard al snel in de boekhandel belanden.

Boekhandel Adriaan Heinen – Kerkstraat 27, 5211 KD, ‘s-Hertogenbosch

Boekhandel Adriaan Heinen is een winkel die we eigenlijk nooit overslaan als we in Den Bosch komen, iets wat regelmatig voorkomt, aangezien we ons in Tilburg slechts op een kwartiertje treinen bevinden. Adriaan Heinen bevindt zich vlakbij De Markt, het oudste plein van de stad, midden tussen leuke cafeetjes en winkels. Ook deze keer liepen we een rondje waarbij we vanzelf bij deze boekhandel uitkwamen. We konden de afleiding goed gebruiken, aangezien we ons compleet misselijk hadden gegeten bij café Frenchie. Zie foto.

Unicorn Pancakes bij Café Frenchie

Ondanks deze ultieme sugar high slaagden we er toch in niet door de boekhandel te stuiteren en daarmee de openbare orde te verstoren. Direct na het binnenstappen viel mijn oog op de grote tafel in het midden van de winkel, wat voor mij een groot feest der herkenning was. ‘Deze heb ik bij die en die op Insta gezien!’, ‘oh en hiervan heb ik op die blog een review gelezen!’, #armevriend. Alles ligt netjes uitgestald en het is duidelijk dat het aanbod op deze tafel zo actueel mogelijk gehouden wordt.

Gelukkig wordt mijn vriend net zo blij van boeken als ik en kan ook hij het grote aanbod van deze winkel waarderen. Hij voelt alleen iets minder de behoefte om hier hardop over door de winkel te kirren. De verschillende trapjes en verdiepingen geven de winkel een knusse uitstraling. Het is soms even zoeken waar zich welke afdeling bevindt doordat je allerlei trapjes op en hoekjes om kunt, maar alles staat netjes met borden aangegeven, dus gewoon ook even bovenaan de kasten koekeloeren.

‘Food’-afdeling in Boekhandel Adr. Heinen

Van de Young Adult-afdeling werd ik heel hebberig en blij! Net als de romans voor volwassenen liggen ook hier de nieuwste boeken. Zo spotte ik al snel Dance or Die, het derde deel van de Truth or Dance-serie van Chinouk Thijssen, en ook Het schaduwjaar van Kim Liggett. Mijn neurotische brein deed helemaal een salto toen ik zag dat in de kasten complete series netjes op een rij stonden. Je wilt niet weten hoe vaak ik een boekhandel binnen ben gelopen waar ze dan nét ‘die tweede uit de serie’ niet hadden. Nadat ik zo ongeveer elk boek op deze afdeling door mijn handen had laten gaan, besloot ik nog even naar boven te lopen, waar de Engelse boeken zich bevinden. Fun fact: toen mijn boekenmanie zich in volle glorie begon te ontwikkelen las ik vooral Engelse Young Adult. Young Adult en Engelstalige literatuur voor volwassenen staat in deze winkel in dezelfde ruimte en ook hier liggen de nieuwste boeken in het midden op een tafel.

Worden jullie ook zo blij van dit soort covers?

Ook aan ‘bookish’-prullaria geen gebrek in boekhandel Adr. Heinen. Naast boeken verkopen zij ook leuke tasjes met quotes over boeken, boekenleggers, mokken en knuffels van personages uit kinderboeken (heb er een heuse Gorgel gespot). Dus mocht je op zoek zijn naar een cadeau voor een echte boekenwurm, maar durf je het niet aan om zelf een boek uit de kast te trekken, dan zijn er genoeg andere spullen om uit te kiezen!

Hoe leuk is dit kleine deurtje van de kinderafdeling van boekhandel Adr. Heinen?

Tot slot heb ik natuurlijk ook even de kinderafdeling van deze boekwinkel bekeken, en daar werd ik heel blij van. Met mijn achtergrond in het basisonderwijs en Master of Arts in de Jeugdliteratuur, kan ik bijna geen boekhandel meer binnenlopen zonder een mening te hebben over het aanbod kinderboeken. Persoonlijk kom ik wat vaker boekhandels tegen waar commerciële, populaire kinderboeken de meeste ruimte krijgen. Je hoeft doorgaans niet lang te zoeken naar boeken over boomhutten van een aantal verdiepingen. Begrijpelijk, want dit verkoopt nu eenmaal goed. Maar er zijn ook een hoop prachtige kinderboeken die menig boekbespreking niet halen, zonde! Boekhandel Adr. Heinen kiest ervoor om ook boeken die bij kinderen zelf misschien minder bekend zijn (maar daardoor niet van mindere kwaliteit) genoeg de ruimte te geven. Je kunt hier dus terecht voor Het leven van een Loser, een boek dat veel basisschoolleerlingen kennen, maar er is bijvoorbeeld ook een ruim aanbod van boeken uit het oeuvre van Toon Tellegen; boeken waar kinderen wellicht minder bekend mee zijn. Wie weet gaan straks de boekbesprekingen niet meer over losers en boomhutten, maar krijgen ook de pratende dieren van Tellegen weer wat meer de ruimte.

2 gedachten over “Op pad: Boekhandel Adr.Heinen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.