Blog, Boek van het moment

Boek van het moment – Hof van Doorns en Rozen

Hoi allemaal!

Een paar dagen geleden begon ook ik dan eindelijk aan Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Dit eerste boek van de trilogie kwam uit in 2015, dus je vraagt je misschien af waarom ik zo late to the party ben. Over het algemeen ben ik sneller geneigd boeken te pakken uit het contemporary genre en laat ik fantasy eerder liggen. Ik vind het lastiger hele nieuwe werelden voor me te zien waardoor ik minder snel in de flow kom. Toch vind ik het belangrijk verschillende genres te blijven proberen en Hof van Doorns en Rozen komt nog altijd veel voorbij op Instagram. Tijd dus, om er tóch eens in te duiken!

Hof van Doorns en Rozen – Sarah J. Maas
Uitgeverij Van Goor

Ik ben nu een kleine 60 pagina’s verder (als je zelf nog compleet blanco het verhaal in wilt stappen STOP DAN MET LEZEN!) en heb kennisgemaakt met hoofdpersonage Feyre. Feyre en haar gezin worstelen om rond te komen, wat niet altijd zo is geweest. Tussen de regels door wordt uitgelegd dat het gezin betere tijden heeft gekend en zelfs in een landhuis woonde. Een schuldeiser, die (nog?) niet nader wordt omschreven, baalde van het verlies van zijn investering en verbrijzelde vaders knie waardoor hij niet meer kan lopen en dus ook niet kan werken. Het gezin takelde af en leeft nu in armoede.

Feyre heeft twee oudere zussen: Nesta en Elain. Net als vader lijken zij beiden een chronisch gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel te bezitten, iets wat Feyre duidelijk wel heeft. Terwijl zij met gevaar voor eigen leven op jacht gaat om het gezin van voedsel te voorzien, kibbelen de twee zussen over wie het meeste recht heeft op nieuwe laarzen of een nieuwe mantel. Vader en de twee zussen zijn een blok aan het been van Feyre, maar ze kan hen niet in de steek laten vanwege de belofte die ze haar overleden moeder heeft gedaan: blijf bij elkaar en zorg voor ze. Dat ze deze belofte niet kan breken heeft niets te maken met liefde die Feyre voor haar moeder voelt, moeder was juist dominant en kil tegen haar kinderen, maar in Feyre’s wereld is een belofte wet: ‘Een belofte was valuta; een belofte was je schuldbrief.’ Wat dat precies te betekenen heeft weet nog ik niet, maar dat ze die belofte breekt, blijkt al snel.

Al in het eerste hoofdstuk is de nodige actie te vinden. Feyre waant zich in het bos op zoek naar voedsel. Ze spot een hinde, maar komt erachter dat zij niet de enige is die op de hinde jaagt. Een enorme wolf houdt zich schuil in de bosjes. Hier wordt meteen duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in een andere wereld, want Feyre vraagt zich meerdere malen af of de wolf een ‘elfide’ is. Gelukkig volgt hier nog geen uitgebreide uitleg van wat een ‘elfide’ is, maar kan er wel worden opgemaakt dat ‘elfides’ over het algemeen geen feestgangers zijn. Ik zeg hier trouwens ‘gelukkig’, want ik hou er niet van als de complete wereld in een keer van a tot z uitgelegd wordt. Ik heb namelijk nog zo’n 417 pagina’s om daar zelf achter te komen.

Zoals wel vaker het geval is in een fantasy boek zijn in Hof van Doorns en Rozen kaarten opgenomen die verklappen dat het om het ‘Land van de stervelingen’ en ‘Prythian’ gaat. Zulke kaarten kan ik dan wel weer waarderen, omdat ze helpen met mijn beeldvorming. Feyre besluit de wolf toch maar van kant te maken (want, joepie vlees en vacht) maar krijgt hier al snel spijt van. Hoofdstuk 3 eindigt namelijk als volgt: ‘Mijn zussen schreeuwden het uit, terwijl de sneeuw de kamer in vloog en er een enorme, grommende gedaante in de deuropening verscheen.’ Deze gedaante weet te vertellen dat de wolf inderdaad een ‘elfide’ en goede vriend van hem was. Weer wordt duidelijk dat in de wereld van Feyre de dingetjes net even wat anders geregeld zijn: een leven voor een leven. Feyre kan kiezen om óf door het beest verscheurd te worden óf om met hem in Prythian te gaan wonen. Ik voelde me tijdens deze passage even intens suf over het feit dat ik soms uren kan twijfelen over welke Netflix-serie ik ga kijken; dit zijn pas écht keuzes!

Verder dan dit ben ik op het moment nog niet, maar het verhaal heeft me in ieder geval al dusdanig in zijn greep dat ik verder ga lezen. Het lijkt me tot slot nog leuk om even wat van mijn verwachtingen met jullie te delen, dan kunnen we later kijken of deze voorspellingen uit zijn gekomen (en degenen die het verhaal al gelezen hebben kunnen er misschien hard om lachen):

  • Ik denk allereerst dat Feyre het leven in Prythian zo erg nog niet gaat vinden (beetje net als in Belle en het beest).
  • Ik denk dat het verbreken van de belofte die Feyre heeft gedaan nog voor problemen gaat zorgen.
  • Ik denk dat Feyre een hele andere kant van het verhaal gaat horen omtrent de oorlog tussen het mensenvolk en de wezens (?) uit Prythian.

Ik ben benieuwd of er voorspellingen uit zullen komen. Houd mijn blog in de gaten voor de recensie van dit boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.